donderdag 26 nov. 16:30 uur

Create4Care: verbinding zorg en techniek, door Erasmus MC

Verpleegkundigen komen in hun werk vaak praktische problemen tegen die ze zelf provisorisch oplossen. Veel praktijkproblemen kunnen definitief worden opgelost door slimme technische innovaties. In het Erasmus MC kunnen zowel medewerkers als studenten in de Create4Care studio zelf werken aan zorginnovaties. Hierbij is een nauwe samenwerking met de Hogeschool Rotterdam.

Welke praktische problemen worden er bij Create4Care zoal opgepakt? Onze zorginnovaties verlichten vaak fysiek belastende (trekken en duwen), ergonomisch onhandige (‘kabelmanagement) en veelvuldig herhaalde handelingen (apotheek spuiten optrekken). De innovaties komen ten goede aan het verbeteren van het arbeidsproces voor medewerkers. De zorginnovaties dragen bij aan zowel een veilige zorg en een duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Daarnaast werkt Create4Care aan innovaties die bijdragen aan een nog veiligere patiëntenzorg. Verpleegkundigen krijgen zelf een belangrijke nieuwe rol als innovator. Ook patiënten zelf zijn welkom in de studio om zelf te werken aan zorginnovaties, bij twee zorginnovaties zijn (familie van) patiënten zelf betrokken.

De digitale (MS Teams) live workshop start met een korte introductie van de basis ideeën van Create4Care (‘bottom-up’, co-creatie, interprofessioneel en ‘champion’). Daarna bespreek ik voorbeelden van zorginnovaties die zijn ontwikkeld en worden gebruikt in het Erasmus MC. Tot slot zou ik met jullie in gesprek willen gaan en zijn er de volgende opties: in gesprek gaan over de verspreiding van zorginnovaties, misschien heb je zelf een idee van iets dat verbetering behoeft of ik kan andere voorbeelden van zorginnovaties bespreken.

Inschrijven niet meer mogelijk
Sterk in ontwikkeling